Livets träd & Tarot

publicerat i Tarotkort;
Hänger på landet bland kryddodlingar (salvia, mynta, persilja, dill), hästar och vetefält. Studerar Kabbalah (judisk mystik) och dess kopplingar till tarot. Tarotkortens ursprung är inte alls helt känt. Man vet ungefär när de uppkom men inte direkt varför eller vad de bygger på för estoteriskt system (om ens något). Det finns teorier om att guden Toth skapat tarot, Jung menade att den stora arkanans arketyper är sprungna från det kollektiva medvetandet, och så finns teorin tron på att den Stora Arkanan representerar det hebreiska alfabetet (som har en nyckelroll inom Kabbalah) i bilder. 
I Kabbalah har vi Livets Träd - ett slags "diagram" över universums skapelse. Livets träd utgörs av tio så kallade sefiror (sfärer) och de 22 bokstäverna i det hebreiska alfabetet representerar de 22 stigar som är sammankopplade med sefirorna. Det är här man börjar hitta sifferkopplingar med tarot. Den Stora Arkanan består av just 22 kort - stigarna, och den lilla arkanans sviter är alla numererade från 1-10 - som de tio sefirorna. Även fyra är ett nyckeltal inom Kabbalah och tarot har fyra lilla arkanan sviter samt fyra hovkort i varje svit. Både inom tarot och Kabbalah finns ett slags system om att man går igenom olika faser för att bli upplyst. Inget är egentligen gott eller ont - allt är nödvändigt. 
Det sägs att det hölls en Kabbalistisk konferens på 1300-talet då tarot blev till, men det finns inga historiska bevis för det.
Historiskt sett vet vi, så gott det går att veta, att de första tarotkorten tillverkades i Norra Italien på 1400-talet. 
De uppkom ungefär samtidigt som de vanliga kortlekarna vi spelar med. Med syftet att användas för just kortspel tror vissa, men..? Det är något med de 78 korten som är väldigt annorlunda, något mycket djupare som fängslat människor i hundratals år. 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Jessica:

Har du något litteraturtips för Kabbalahn?

Svar: Jag läser om Kabbalah i böckerna The Secrets of high magic av Francis Melville och Seventy-Eight Degrees of Wisdom av Rachel Pollack just nu (som även handlar om andra grejer) samt The Power of Kabbalah av Yehuda Berg. Jag har även hört att dessa ska va bra men inte läst än: The Essential Kabbalah av Daniel C Matt och Honey from the Rock av Lawrence Kushner.
Ebba

2:a kommentar, skriven , av Ellen <3:

söt bild :)

3:e kommentar, skriven , av Anna Henrietta:

men vad fina ni är då

Kommentera inlägget här :