Från farmor

publicerat i Spökhistorier, Vardag;
Min farmors farfar hette Per August. Han bodde i södra Sverige men jobbade på olika orter med järnvägsbyggen. Vid ett sådant hyrde han en lägenhet i norra Sverige ihop med en arbetskamrat. En sen kväll när de just kommit i säng efter pratstund i köket, sade Per August Ett stearinljus i köket brinner fortfarande, vi måste släcka det innan vi somnar.
Är du säker? undrade hans arbetskamrat som trodde att alla ljus var släckta. Ja jag vet att det fortfarande brinner. De båda gick ut i köket för att se efter. Mycket riktigt brann ett ljus, men innan någon av dem hann fram till bordet för att blåsa ut det, släcktes lågan av sig själv. 
Vi kommer behöva flytta ut härifrån sa Per August.
Varför då? frågade vännen och tittade säkert frågande på honom.
Per August svarade: Familjen som äger lägenheten har en dotter, hon har varit mycket sjuk. Nu dog hon och de kommer att hålla likvaka i den här lägenheten. Vi måste hitta något nytt. (Likvaka höll man ofta före begravningen förr i tiden, den döde låg i hemmet i sin kista och vänner och familj samlades för att "vaka" över hen).

Morgonen därpå knackade det på dörren. De var tvungna att flytta ut, precis av den anledning Per August berättat om. Enligt historien visste han inte ens om att familjen hade en dotter och än mindre att hon var sjuk. Men, det vet ju inte vi. Alla händelser förändras när tiden lämnar dem och går vidare. 

Men det jag har förstått av mina äldre släktingar är att Per August visste sådant som andra inte visste. En morgon, när han var 70 år gammal, sade han till sin fru Karin: Jag kommer att dö idag. Hon tyckte att han pratade strunt, han var ju helt frisk. Men han insisterade. På natten hade han drömt om döda släktingar, de hade kommit till honom och sagt att nu är det snart din tur Per August, nu ska du komma till oss
Den eftermiddagen fick han en hjärtattack. Han föll ihop på gräset under äppelträdet och vaknade inte mer.

Taggar: medial, spökhistoria, synsk;

Kommentera inlägget här :